Historik
Essencefabriken grundades år 1887 av Adolf Fredrik Lilieblad, som var pionjär i Sverige vad gällde framställning av essencer; koncentrat av frukter bär och örter.
På den tiden såldes essencerna främst till industrin och bagerier. Än idag tillverkas många essencer enligt ursprungsrecepten.
I augusti år 1889 öppnades butiken på Wallingatan. Samtidigt utökades sortimentet till att även gälla kryddor, vilket föll sig naturligt, då örter och kryddor användes i tillverkningen av essencerna.
Då i slutet av 1800-talet, var tillgången på kryddor i Sverige mycket begränsad, varför det snart spred sig bland Stockholms husmödrar, att man kunde köpa kryddor av hög kvalitet till en rimlig penning hos "Kryddboden", som blev Essencefabrikens namn i folkmun. På den tiden låg kullersten på Wallingatan och hästdroskorna stannade utanför!
Mycket har förändrats i Stockholm sedan dess, men miljön och inredningen i butiken har bevarats till fullo.
Sortimentet av kryddor och essencer har utvecklats hela tiden. Vi har nu ca 300 olika kryddor, varav ett 100-tal blandningar.
Essencefabriken är ett av Sveriges äldsta företag i branschen och har förblivit ett familjeföretag som idag drivs av femte generationen.