STOCKHOLMS AETER- & ESSENCEFABRIK

ETABLERAD 1889

HISTORIK

Bild på gammal etikett från lagret

Stockholms Aeter- & Essencefabrik grundades av Adolf Fredrik Lilieblad som var pionjär i Sverige inom framställning av essencer av frukter, bär och örter.

Produkterna från fabriken på Tegnérgatan 6 såldes initialt främst till Stockholms bagerier och konditorier. Råvarorna till produktionen inhandlades på resor världen över.

I slutet av 1800-talet var utbudet av kryddor begränsat och efterfrågan på flera av de ingredienser som användes för produktion av essencer var stor bland hushållen i Stockholm.
År 1889 bytte företaget lokaler och i samband med det öppnades även butiken på Wallingatan 14 och sortimentet utökades till att också innefatta kryddor och örter.
På den tiden låg kullersten på gatan och hästdroskorna stannade utanför den då nybyggda fastigheten.

August Strindberg blev tidigt kund i butiken där kryddor till brännvin inhandlades.

På 1930-talet inleddes tillverkning av parfym, hårvatten, rakvatten och Eau de Cologne. Milda dofter av lavendel, bergamott, eukalyptus m.m. letade sig frekvent ut på gatan utanför.

Över tiden har sortimentet utökats och anpassats. Idag innefattar det flera hundra olika kryddor och egna kryddblandningar, ett hundratal essencer och eteriska oljor samt ett stort antal andra produkter för smaksättning och beredning av mat och dryck.

Mycket har förändrats genom åren men miljön och interiören i butiken på Wallingatan har bevarats och än idag vägs kryddor upp på butikens antika balansvågar i mässing.

Essencefabriken är numera ett av Sveriges äldsta företag i branschen och har förblivit ett familjeföretag som idag drivs av femte generationen.

Bild på arbetsverktyg, lagringsfat samt gammal kassaapparat

Bild på gammal etikett från lagret